VRTČEVSKI LETOPIS ZA LETO 2009-2010

Leto 2009 – 10 je bilo na gorenjskem zelo pestro. Najpomembneje je seveda to, da smo v Radovljici odprli še en vrtec, ki smo ga poimenovali »Čebelica«. V našem »čebelnjaku« zaenkrat brenči dvajset čebelic: Ajda, Enya, Vid, Lina, Asja, Lara, Sara, Gaber, Ajdka, Izabel, Loti, Bernard, Maksi, Nika, dvojčici Lana in Taja, Paskal, Nikola, Erik, Lan in Veronika, ki pa se je ravno v juniju preselila v Ilirsko Bistrico in nas pride samo še obiskat. Naša najmlajša čebelica je Erik, ki je ob vstopu v vrtec štel komaj malo več kot eno leto, naša najstarejša pa je Nika, ki bo v juliju dopolnila  pet let.  Za otroke skrbiva Andreja in Tadeja, včasih pa nama pomaga teta Tanja.
Jeseni smo večkrat obiskali našo Saro. Sara ima velik in zanimiv vrt in njena mamica ima veliko zanimivih buč. Tako smo iz buč spekli muffine, naredili marmelado, jedli tudi kar surove buče. Skuhali smo juho in jo servirali v buči velikanki.
Pozimi smo veliko časa preživeli na bližnjem hribu. Kotaljenje po hribu in sankanje z vrečkami je strašno zabavno. Tudi drsali smo se, saj drsališče ni daleč. Nekateri so drsali z drsalkami, nekateri pa kar v čevljih.
Spomladi smo komaj čakali, da na plan pokukajo pomladne cvetlice in nas pogreje toplo sonce. V atriju našega vrtca smo v korita posadili rože, na našem balkonu pa smo opazovali, kako si je golobica spletla gnezdo, kako je iz jajčka pokukal golobček, kako je golobček rasel in sedaj že tudi odletel. Pridružili smo se akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu in očistili smo park v katerem se zunaj največ igramo.
Mesec junij je mineval v nestrpnem pričakovanju kresovanja. Pridno smo jedli zajtrke in kosila (tudi zelenjavo:-)), da bo le dovolj moči za cepljenje drv. Ogenj, ki smo ga postavili je bil mogočen in lep, moči pa se je v nas nabralo toliko, da smo celo premagali starše v vlečenju vrvi.

Na Hrušici, v vrtcu »Sončnica« se je letos število otrok povzpelo na trinajst. Razveseljujejo nas: Tifani, Enej, bratca Jan in Jaka, Matic, Triša, Amadeja, Leon, Lovro, Sofija, Tristan, še en Jaka in Katarina, ki se je skupini pridružila v maju in je tudi najmlajša, šteje komaj malo več kot eno leto. Amadeja in Leon nas letos zapuščata, saj sta že dopolnila šest let. Oba sta zelo spretna in sta si sama zašila blazine za spanje. Za otroke na Hrušici skrbita Sabina in Barbara, včasih pa jima na pomoč priskočita teti Sonja in Ksenja. Hrušica nam ponuja obilo priložnosti za lepe sprehode in tako smo celo jesen uživali, ko smo hodili opazovat ovce in kokoši. Pozimi smo se na bližnjem hribu sankali, delali snežake in zgradili celo sneženi grad. Spomladi smo kar na našem vrtčevskem dvorišču in vrtičku posadili čebulo in buče, zrasle pa so nam tudi  slastne jagode. V tem času nas je obiskala teta Jill iz Anglije in nas naučila s prsti plesti črvičke.

Otroci iz obeh vrtcev smo se jeseni skupaj podali na kmetijo na Brezje, potem pa smo se srečali še v vrtcu v Radovljici in se skupaj veselili pusta. Naigrali  in napeli smo se, predvsem pa se posladkali z odličnimi krofi.

Vzgojiteljice obeh vrtcev smo imele veliko dela predvsem v decembru, ko smo pripravile razstavo na temo waldorfski vrtec v Kosovi graščini na Jesenicah, pripravile otvoritev vrtca v Radovljici in sodelovali na novoletnem bazarju v Ljubljani. Še dobro, da imamo tako pridne starše, ki so nam z veseljem priskočili na pomoč!

Zapisala: Tadeja Štular, vzgojiteljica v vrtcu Čebelica v Radovljici