VRTČEVSKI LETOPIS ZA LETO 2008-2009

S septembrom 2008 smo tudi na Gorenjskem odprli waldorfski vrtec Sončnica. Vrtec je na Hrušici pri Jesenicah. Pravzaprav smo res mini skupinica, saj nas je samo sedem otrok (Lovro, Jan, Lina, Amadeja, Leon, Kristjan in Tjaša) in vzgojiteljica teta Tadeja. Po kosilu na nas pazijo tudi dobre tete: teta Dragica, teta Sabina, teta Zdenka in včasih teta Grozda. Med letom nas je žal zapustil Filip, vendar pa že v juniju pričakujemo Trišo, Tristana in Sofijo. Stari smo od 2 do 6 let in nam nikoli ni dolgčas. Največkrat nas s svojimi iskrivimi domislicami zabava Kristjan. Ravno danes pri zajtrku nas je spet nasmejal. Mogoče veste zakaj je kakav kakav? »Ker gremo po njem kakat:-)«

Radi počnemo veliko stvari, najraje pa se igramo. Jeseni smo prešali grozdje v sok, obiskali smo tudi biodinamično kmetijo Zavodnik. Tam smo poželi žito, ga stolkli, zmleli v moko in nato iz nje spekli kruh. Mmmmm…. prav slastno je dišal in tudi najbolj okusen je bil. Naučili smo se tudi filcati. Nekateri smo si uspeli narediti skledice, ogrlice, palčke, slike in šatuljice.
Pozimi smo najbolj uživali v pričakovanju božiča. Vsak dan smo komaj čakali kdo bo lahko prejel in podal lučko: »tudi v mojem srcu lučko jaz imam, le komu, le komu, le komu jo podam…« Posebno lepo doživetje za otroke in starše pa je bil naš adventni vrtiček. Pri njegovi pripravi nam je pomagala teta Mateja, ki nas je do januarja vsak teden razveseljevala s svojimi glasbenimi uricami. Naučila nas je kar nekaj pesmic, najbolj všeč pa so nam bili njeni zvončki. Ne smemo pozabiti tudi na zimske radosti na snegu. Tjaša nas je povabila k sebi. Pri njenem dedku smo si ogledali koze, potem pa se še nasankali in nakepali na bližnjem hribčku.
Pri nas za pusta otroci še vedno hodimo po hišah in prinašamo pomlad in srečo družinam, ki jih obiščemo. Tako smo se tudi mi odpravili po Hrušici. Ljudem, ki so nas sprejeli, smo zapeli. Seveda so nas tudi obdarovali s sadjem, kakšnim bonbončkom ali pa samo s prijazno besedo.
Pred veliko nočjo smo radovedno spremljali dogodivščine zajčka Belka. Seveda nas je obiskal. Če ne veste – Belku je uspelo postati velikonočni zajček. Tudi nam je prinesel rdeča velikonočna jajca. Bil pa je prav navihan in nam jih je skril na travnik, kamor hodimo na sprehod. Prav blizu gozda.
Končno nas je obiskala tudi pomlad. Opazili smo kako so na našem vrtu v vrtcu na plan pokukale prve trobentice, potem zvončki, malo kasneje so zrasle še narcise. Na vrtu imamo tudi smreko. Dovolila nam je nabrati svoje vršičke za sladki sirup proti kašlju. Radi pomagamo pri urejanju vrta. Opleli smo gredice, pograbili odpadlo listje, postrigli in pograbili travo, ki jo je pokosil stric Drago. Ah, njegova kosilnica je res strašno zanimiva! V korita smo posadili rože in jih postavili na okna. Skrbno jih zalivamo. Privoščili smo si izlet na travnik v Žirovnici. Nabrali smo bezgovo cvetje in rman, ki ga bomo pozimi porabili za čaj.

Čaka pa nas še en zanimiv izlet. Spet bomo šli k Zavodnikovim. Pogledali bomo kako ostrižejo ovce. V bližnji predilnici v Mostah pa bomo pogledali, kako volno očistijo in spredejo v volno iz katere smo tudi mi že tkali.
Pozabili smo vam povedati, da gremo vsak mesec v knjižnico na Hrušici. Tam nam teta Cirila pove pravljico, ki jo potem poslušamo tudi v vrtcu. Vsake toliko časa pa dobimo tudi poseben obisk. Obiščejo nas otroci iz javnega vrtca na Hrušici. K nam se pridejo poigrat, saj so jim naše igrače strašansko všeč, ogledali pa so si tudi lutkovno predstavo Snežena deklica.
Ja….vemo, da nas veliko dogodivščin še čaka in zato z veseljem zakorakamo v vsak nov dan.

Zapisala: vzgojiteljica Tadeja Štular