TUDI OTROCI IMAJO SVOJE KRIZE
predavanje Godija Kellerja
Mestna knjižnica Kranj
23.1.2017, 18.00 uri

Predavatelj Godi Keller bo v svojem predavanju povedal, da se tudi otroci srečujejo z življenjskimi krizami in kako jim lahko pomagamo. Svoje stiske lahko premagajo, če jim z vzgojo in izobraževanjem ponudimo in okrepimo njihove kompetence za življenje ter jim nudimo svojo oporo in zaupanje. Nekaj navdihujočih predlogov kako lahko odrasli podpremo otroke in mladino v iskanju in ustvarjanju njihove življenjske poti bo predavatelj podal v svojem predavanju. V Radovljici pa je v prvi polovici januarja potekala njegova že druga, izjemno uspešna “Šola za starše” – če vam bo predavanje v Kranju odprlo dodatna vprašanja, spremljajte našo spletno stran, saj bomo naslednje leto šolo za starše najverjetneje ponovno organizirali.

O predavatelju:
GODI KELLER je svojo pestro pedagoško pot pričel pred več kot petintridesetimi leti. Avtor knjige S srcem v šoli, prevedene tudi v slovenščino, in Tvil i fred (Dvom v miru), deluje kot samostojni mednarodni predavatelj, pisec in učitelj predvsem na Norveškem ter na Švedskem, Danskem, Češkem, Hrvaškem, v Sloveniji, Estoniji, Islandiji, Latviji in drugod. Je zunanji strokovni sodelavec mnogih javnih in zasebnih šol in vrtcev ter izobraževanj/študijev za pedagoške poklice. Poleg tega predava slušateljem javnih in zasebnih ustanov, kot so bolnice, regionalne organizacije za rejništvo in različna združenja, ter podjetjem, ki podpirajo svoje zaposlene na področju starševstva. Zaradi potreb sodobnih staršev je pričel voditi ‘Šolo za starše’, ki je, zahvaljujoč njegovemu drugačnemu pristopu, naletela na izredno pozitiven odziv v vseh državah, kjer jo izvaja – tudi v Sloveniji.

Waldorfski vrtec Sončnica pripravlja dogodek z naslovom FESTIVAL SONČNICA: delavnice, igre, pravljico za otroke, spoznavalnico za starše in mavrico besed.

V soboto, 9. aprila 2016 od 10h do 14h na Čufarjevem trgu na Jesenicah.

Rudolf Steiner, začetnik waldorfske pedagogike pravi, da je v kali rastline začetek bodočega življenja. V prenesenem pomenu bi lahko dejali, da sta dom in otroški vrtec vrt, otroci cvetlice, starši in vzgojitelji pa vrtnarji, ki negujemo in čuvamo te cvetlice. Vsi vemo, da so za to potrebni ljubezen, rahločutnost in potrpežljivost.

Waldorfski vrtec Sončnica je pričel z delovanjem leta 2008, decembra 2012 pa se je s Hrušice preselil na Jesenice. V Radovljici waldorfski vrtec Čebelica deluje od leta 2009, šola pa od 2012.

Da bi izvedeli, kako poteka delo v vrtcu in šoli in kaj vse počnemo, vas vabimo, da del dneva preživite z nami.

PROGRAM:
od 10.00 do 14.00
delavnice: izdelovanje ptic iz nespredene volne, risanje z voščenimi bloki
igre: preskakovanje kolebnice, hoja s hoduljami,…
mavrica besed: razstava šolskih zvezkov in knjižni kotiček
spoznavalnice za starše: stojnica z informacijami o vrtcu in šoli
11.00  – lutkovna predstava Hvaležni medved
13.00 –  lutkovna predstava Hvaležni medved

Več informacij:
041 464 688 / gorenjska@waldorf.si

VABLJENI na 1. šolski praznik z naslovom:
SVETI, SVETI ZVEZDICA

V torek, 22. 12. 2015, ob 17.00 uri v Baročni dvorani Radovljiške graščine.
Nastopili bodo učenci Waldorfske šole iz Radovljice.

Vstop prost!

VABIMO VAS NA PREDAVANJE NORVEŠKEGA UČITELJA, PREDAVATELJA IN IZJEMNEGA PRIPOVEDOVALCA ZGODB.
GODI KELLER – NAŠI OTROCI IN SVET PRIHODNOSTI

ČEBELARSKI CENTER LESCE, ČETRTEK, 17. DECEMBRA, OB 17. URI

Preden vstopimo v novo leto, vas vabimo, da se zazrete v sebe in svoje otroke ter s pomočjo predavatelja Godija Kellerja odprete pot do vprašanj in odgovorov o naših otrocih in njihovi prihodnosti. Gospod Godi Keller je neodvisni mednarodni predavatelj, učitelj in pisec, ki s svojimi bogatimi izkušnjami, humorjem, pronicljivostjo in neverjetno sposobnostjo opazovanja vedno navduši poslušalce in jim ponudi obilo snovi za razmišljanje. Mnogo staršev in pedagogov, ki ga že poznajo, nikoli ne zamudijo njegovih predavanj. Pridružite se jim še vi.

U KONC’ SVETA SO PRAVLJICE DOMA – Ukanc, Bohinj – 6. in 7. junij 2015 od 9.30 do 14.00.

V Bohinju  že šesto leto prirejajo dvodnevno prireditev za družine s predšolskimi otroki in mlajšimi šolarji ter vse ljubitelje narave, ki poteka pod naslovom U KONC’ SVETA SO PRAVLJICE DOMA.
Prireditev se odvija v Ukancu, to je na zahodni obali Bohinjskega jezera, 6. in 7. junija 2015, vsakokrat s pričetkom ob 9.30 uri in uradnim zaključkom ob 14. uri.


Dvodnevna prireditev za družine je zasnovana kot pravljična pot, kjer otroci na igriv način raziskujejo naravo, spoznajo junake iz bohinjskih pravljic, uporabijo sedem čutov, se razgibajo vsaj na sedem različnih načinov, obenem pa imajo veliko priložnosti za igro, zabavo, ustvarjanje, medsebojno druženje. Prireditev se odvija že peto leto in je postala nepogrešljivo pomladno družinsko doživetje.

Vzdušje prireditve lahko začutite preko fotografij in posnetkov iz preteklih let.

Letos bomo na prireditvi v Bohinju sodelovali tudi mi – Waldorfski vrtec in šola Gorenjska.  Pripravili bomo ustvarjalne delavnice, nekaj gibalnih aktivnosti in program popestrili z waldorfskimi pravljicami.

Konferenca je namenjena vsem, ki se resnično in iskreno zanimajo za stabilnost in razvoj bodočih generacij. Mednje sodimo tako učitelji in profesorji, kot tudi starši, babice, dedki in vsi, ki kakorkoli vplivamo na otroke.

Sodobni čas z vsemi tehnološkimi in materialnimi dobrinami mlade potiska v hitro odraščanje. Zelo hitro poznajo odgovore na mnoga vprašanja, zelo hitro so vpeti v svet komunikacije in socialnega življenja, jasno znajo izraziti svoje mnenje, svojo izbiro, odločno se znajo upreti temu, kar jim ne ustreza. Želijo, da z njimi ravnamo kot s posameznikom in ne kot s skupnostjo mladih. Na nek način je odraščanje postalo podobno vzgoji rastlin v rastlinjaku. Navidezno je vse čudovito.

Koliko pa je v tem resnične odpornosti, čvrstosti, sposobnosti prilagajanja zakonitostim realnega življenja in zdravega sodelovanja v skupnosti? Kako močne so korenine, kako globoka je povezanost z lastno identiteto? Kako močno je razvita volja za premagovanje ovir? Vse to so vprašanja, katerim mora slediti sodobna pedagogika. Družbena negotovost potrebuje mlade, ki se bodo znali in zmogli znajti v nepredvidljivih situacijah, zmogli realizirati svoje ideje in bodo znali uporabljati tudi roke ne le glavo. Njihov potencial naj bi bila ustvarjalnost, kajti ustvarjali naj bi svoja delovna okolja. Skratka potrebujemo mlade, ki bodo imeli čvrsto povezanost med rokami, srcem in glavo.

V zdravi vzgoji in poučevanju se enakovredno prepletata zaupanje in nadzor, mehkoba ženskosti in aktivna komponenta moškosti. Vzdušje upanja daje moči za premagovanje strahov. Osrednja predavateljica naše konference Sue Palmer svojo knjigo 21st Century Boys zaključuje z mislijo: “… the great day finally arrives when every adult in the 21st global village acknowledge his or her personal responsibility to the next generation …”

Program in podrobnejše informacije o konferenci si lahko preberete tukaj:  Zlozenka konference 2015

Predavanje v Kranju v Mestni knjižnici Kranj

Datum predavanja: 10.02.2015 ob 16.30 uri

Naslov predavanja: Z VOLJO DO ZNANJA

Čas šolanja večinoma povezujemo s pridobivanjem znanja. V waldorfski pedagogiki je eden izmed temeljev za kvalitetno učenje močno razvita volja. S pomočjo nje pri otrocih razvijamo dobre navade, gibljivo telo in mišljenje, sposobnosti delovanja na umetniškem in praktičnem področju, notranjo predstavljivost, spomin…

Če so temelji čvrsti in trdni, bo pridobljeno znanje bolj kvalitetno in v njem bodo tudi že zametki trajnosti in uporabnosti.

O tem bo spregovorila Vera Grobelšek, učiteljica, ki je 15 let poučevala v javni šoli in nato 22 let v waldorfski šoli.


PREDAVANJA GODIJA KELLERJA – DECEMBER 2014

Ob predstavitvi svoje nove knjige  S srcem v šoli bo  Godi Keller spregovoril tudi na Gorenjskem, natančneje v Kranju in Radovljici. Godi Keller je  neodvisni mednarodni predavatelj, učitelj in pisec, ki s svojimi bogatimi izkušnjami, humorjem, pronicljivostjo in neverjetno sposobnostjo opazovanja vedno navduši poslušalce in jim ponudi obilo snovi za razmišljanje.

Tema: ODRASLI, SOUSTVARJALCI OTROKOVE PRIHODNOSTI

Učitelji in starši sooblikujemo otrokovo prihodnost, zato je nujno poznavanje potreb in zakonitosti otrokovega razvoja ter kvalitetno medsebojno sodelovanje.

Predavanje bo potekalo v Kranju, v ponedeljek, 8. 12. 2014 ob 17. uri v Avli Mestne Občine Kranj, Slovenski trg 1.

Tema: VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE – MED NADZOROM IN ZAUPANJEM

Razvoj človeka in njegovo učenje sta popolnoma odvisna od atmosfere zaupanja, formalno okolje, v katerem rastejo in pridobivajo znanje naši otroci, pa se vedno bolj spreminja v kulturo nadzora.

Kako živeti s tem protislovjem v vsakodnevnem življenju? Kako lahko starši in učitelji spremenimo to kulturo nadzora v kulturo zaupanja?

Predavanje bo potekalo v Radovljici, v petek, 12. 12. 2014 ob 18. uri v Knjižnici Antona Tomaža Linharta, Gorenjska cesta 27.

BESEDA O AVTORJU

Godi Keller, avtor knjige S srcem v šoli, je neodvisni mednarodni predavatelj, učitelj in pisec. Prehodil je pestro pedagoško pot: več kot osemnajst let je učil otroke in mladostnike na waldorfskih šolah, dobro desetletje je izobraževal študente na Rudolf Steiner University Collegu v Oslu in drugod po Evropi, več kot sedem let sodeluje tudi pri izobraževanju za waldorfske učitelje in vzgojitelje v Ljubljani. Njegov izjemen posluh za vprašanja mladih ga je usmeril na področje svetovanja tistim, ki so zapustili redno šolanje in iščejo svoje mesto v družbi. Ves čas si prizadeva za vzpostavitev čim bolj toplih in konstruktivnih odnosov med učitelji in starši, zato je še vedno reden zunanji strokovni sodelavec mnogih pedagoških ustanov, šol za starše ter izobraževanj za pedagoške poklice na Norveškem. Sodeluje tako s podjetji kakor tudi z radijsko hišo NRK P2, kjer ima svojo redno radijsko oddajo.

Del svojih izkušenj je zbral v knjigi S srcem v šoli, ki je na Norveškem doživela že drugi ponatis in je bila prevedena v švedščino in estonščino. Njegova druga knjiga nosi naslov Til i fred.

Waldorfski vrtec Sončnica pripravlja dogodek z naslovom FESTIVAL SONČNICA:

V soboto, 17. maja 2014 od 10h do 15h na Čufarjevem trgu na Jesenicah.

Waldorfski vrtec Sončnica je pričel z delovanjem leta 2008, decembra 2012 pa se je s Hrušice preselil na Jesenice. V Radovljici waldorfski vrtec Čebelica deluje od leta 2009, šola pa od 2012.

Da bi izvedeli, kako poteka delo v vrtcu in šoli in kaj vse počnemo, vas vabimo, da del dneva preživite z nami.

PROGRAM:
10.00 – iskanje skritega zaklada
od 10.00 do 15.00
delavnice: izdelovanje ptic iz nespredene volne, slikanje z mineralnimi barvami
igre: preskakovanje kolebnice, hoja s hoduljami, hoja po vrvi
mavrica besed: razstava šolskih zvezkov in knjižni kotiček
spoznavalnice za starše: stojnica z informacijami o vrtcu in šoli
11.00  – lutkovna predstava Palček Pohajalček
14.30 –  lutkovna predstava Palček Pohajalček

Več informacij:
041 464 688

WALDORFSKI VEČER v sredo, 26.2. ob 18. uri v Layerjevi hiši v Kranju (http://www.layer.si/)

Vabimo vas na predavanje mednarodno priznanega norveškega pedagoga GodijaKellerja

Čarobni nasveti za čarobno otroštvo
ali kako vzgajati za prihodnost, ki nam je neznana

Predavanje bo v sredo, 18.12.2013,ob 18.00
v Layerjevi hiši, Tomšičeva 32, v Kranju.

Prisrčno vabljeni!

VSTOP PROST!
Predavanje bo v angleškem jeziku. Prevod v slovenščino je zagotovljen.
Organizira: Zavod za razvoj waldorfskih šol in vrtcev

O predavatelju:
Godi Keller danes deluje kot neodvisni predavatelj, učitelj in pisec. Prehodil je pestro pedagoško pot: med drugim je kot svetovalec pomagal mladim, ki so zapustili redno šolanje, najti svojo pot k delu ali izobraževanju, dobro desetletje je izobraževal študente na Rudolf Steiner University Collegu  v Oslu, več kot sedemnajst let učil otroke in mladostnike na waldorfski šoli … In še bi lahko naštevali. Zase pravi, da ni več rosno mlad, a ima veliko izkušenj, na katere je ponosen. O pridobljenih izkušnjah, žetvi življenja, med predavanji rad pripoveduje drugim: njegove zgodbe na humoren način razkrivajo pomembna življenjska spoznanja, ki niso uporabna samo na pedagoškem področju. Pri tem pogosto opozarja na pomembnost ohranjanja in spodbujanja otroške radovednosti ter pravilo Vse ob svojem času; otroštvo je zanj čas setve – dejstvo, ki ga šolniki in uradniki pogosto pozabljajo, saj želijo žetev že v času, ko so otroci še v šoli. Svoje zgodbe z veseljem pripoveduje različnim poslušalcem: staršem in učiteljem v šolah in vzgojiteljem v vrtcih, starejšim in otrokom, rejnikom, pravnikom, medicinskim sestram, farmacevtom ter vsem, ki bi radi obogatili svoje vedenje in se ponovno začudili svetu okrog sebe. Tako kot tedaj, ko so bili še otroci.

Vabljeni na Srečanje s starši
v sredo, 20. novembra 2013 ob 17h v vrtcu Čebelica v Radovljici

Tema srečanja:

Naraven razvoj otroka od rojstva do pubertete.

Dobro poznavanje otrokovega razvoja je dober pripomoček pri kvalitetni vzgoji in razumevanju vašega otroka. Včasih instinkt in veliko srce nista dovolj. Pomaga, če imamo znanje. Izjemno dobro se na to temo spoznata Vera Grobelšek in Jana Kokalj. Obe imata za sabo veliko izkušenj ob delu z otroki. Vera Grobelšek je dolgoletna učiteljica na Waldorfski šoli Ljubljana, pa tudi ena prvih, ki so šolo snovali. Jana Kokalj je vodja vrtca, ob tem pa ves čas vzgojiteljica v skupini in dobrodošla pomoč nam, tetam v vrtcu. Morda se jima bo pridružila Jill Taplin, ki je ponovno na obisku v Sloveniji. Večina staršev jo že pozna, je dolgoletna waldorfska vzgojiteljica iz Anglije in naša mentorica.

Srečanje bo predvidoma trajalo uro in pol. Dobrodošli so tudi vaši prijatelji in znanci, ki jih boste povabili.

Vabimo vas,  da del dneva 15. junija 2013 preživite z nami na Čufarjevem trgu na Jesenicah. Pripravili smo delavnice, lutkovne predstave za otroke, spoznavalnice za starše
iskanje skritega zaklada, itd…

FESTIVAL SONČNICA

v soboto, 15. junija 2013
od 10h do 15h

na Čufarjevem trgu na Jesenicah

PROGRAM:
10.00  – iskanje skritega zaklada
od 10h do 15h
delavnice:
– polstenje ovčk
– slikanje z mineralnimi barvami
– izdelovanje zapestnic iz filca
– spoznavalnice za starše: stojnica z informacijami

11.00  – lutkovna predstava: Kdo je napravil Vidku srajčico
14.30  – lutkovna predstava: Kdo je napravil Vidku srajčico

VSTOPNINE NI!

Več informacij:
031 888 142 (Sonja)

OE GORENJSKA: WALDORFSKA ŠOLA IN VRTEC

in

ZAVOD DEMETER

VABITA  NA

»DAN ZA IGRO IN USTVARJANJE«

V SOBOTO, 18. MAJA 2013 – OD 11.OO – DO 18.00 URE

V STARI DEL RADOVLJICE (LINHARTOV TRG)

Kaj bomo delali?

Pravi rimski akvadukt iz gline, pletli bomo s prsti, slikali mokro na mokro, muzicirali, plesali, se igrali, šivali, itd.
Organizirane bodo različne delavnice za  mlade in stare.

O pomenu vzgoje etike in morale

predavatelj: prof. dr. Miro Cerar, univ.dipl.prav.

12. marec 2013 ob 18. uri –  v Čebelarskem razvojno-izobraževalnem centru Gorenjske v Lescah

(Rožna dolina 50A, 4248 Lesce)

Pokroviteljstvo nad dogodkom je prevzel župan občine Radovljica.
Predavanje je namenjeno vsem mladim staršem in vsem, ki jim je mar za prihodnost!

Vstopnine ni.

Če morda gospoda prof. dr. Cerarja poznate le po – bolj kot ne – suhoparnih razlagah zakonov in ustave v medijih,  boste presenečeni nad  iskrivostjo in toplino njegovih besed.

Preberite še prispevek: Kam nas je pripeljalo pomanjkanje etike in morale?

PROGRAM 1. SREČANJA BIODINAMIKOV SLOVENIJE

Organizatorji: Demeter Zavod (organizator konference DI), Biotehniški center Naklo,
Ajda Gorenjska v sodelovanju z vsemi predsedniki biodinamičnih društev v Sloveniji

Datum in lokacija srečanja: V nedeljo, 17. junija 2012, od 10. do 17. ure – Biotehniški center Naklo.

Predavanja (Velika predavalnica)
dr. MATJAŽ TURINEK – BIODINAMIKA V TEORIJI  IN PRAKSI (10.30–11.30)
BOŠTJAN ŠTRAJHAR – OD ZRNA DO KRUHA (13.00–14.00)
ANTON KOMAT – ŽIVLJENJE PRSTI (14.00–15.00)
META VRHUNC – BIODINAMIKA IN 1001 RAZLOG ZANJO (15.00–16.00)
DAVOR PERŠIČ – ORIS CELOTNE ZAPUŠČINE DR. RUDOLFA STEINERJA, OČETA BIODINAMIKE (16.00–17.00)

Ustvarjalne delavnice (od 10. do 17. ure)
HOLISTIČNI PRISTOP PRI KUHANJU (T. Franjević, E. D. Zavodnik, A. Urbajs, I. Krebs in R. Lavin)
SENZIBILNOST S POMOČJO UMETNOSTI (Karin in Robi Lavrin)
DELAVNICA ZA PREDŠOLSKE OTROKE (waldorfski vrtec Radovljica)
DELAVNICA ZA ŠOLARJE (waldorfska šola Ljubljana)

Predstavitev biodinamičnih društev se bo odvijala na osrednjem odru med 10. in 17. uro.

Osrednji dogodek ob 12. uri
– nagovor organizatorjev in slavnostnih gostov
– kulturni program
– podelitev certifikatov svetovalcem, mentorjem in kontrolorjem
– podelitev priznanj

Prehrana: odprta kuhinja, hrana iz biodinamičnih sestavin

Več tudi na: www.demeter.si www.biodinamika.si

—————————-

VABLJENI!

Zakaj je biodinamika najučinkovitejša izbira pri ohranjanju trajnostnega ravnovesja v naravi?

Torek, 8. MAJ 2012, ob 17. uri v predavalnici Biotehniškega centra Naklo (v organizaciji Zavoda Demeter).

Kadar imamo v mislih sliko modernega pogleda na biodinamično metodo kmetovanja, je naša pozornost usmerjena k vprašanju, kaj ohranjanje narave danes pravzaprav pomeni. Kako in na kakšen način biodinamična načela kmetovanja povečujejo stopnjo ravnovesja med potrebami kmetije na eni strani ter naravo, ki jo obkroža, na drugi?

Radi bi vam približali biodinamični pogled na ohranjanje ravnovesja v naravi in vas zato vabimo na predavanje  dr. Reta Ingolda  iz Švice, biodinamičnega svetovalca, predavatelja in vodjo akreditacijskega odbora pri Demeter International.

Kotizacija je 5 EUR  – zaželene so predhodne prijave do 30. aprila na naslov: peter.ribic@guest.arnes.si

—————————-

Vabimo  na ogled gledališke predstave: POMLADNO PREBUJENE   – Frank Wedekind – v četrtek, 26. aprila  2012 ob 18.00 uri – Linhartova dvorana Radovljica.

Gledališko predstavo pod režisersko taktirko Gašperja Tiča bodo uprizorili dijaki 2. letnika Waldorfske gimnazije Ljubljana.

V priredbi igre, ki jo je režiser Gašper Tič ustvaril za naše dijake, se prepletajo sodobna verzija muzikala S. Saterja z originalno F.Wedekinda in režiserjev prispevek.

Dramsko dogajanje v zgodbi Franka Wedekinda ” Pomladno prebujenje”, ki je nastala ob prelomu v 20.stoletje, se dotika ljubezenskega čustvovanja mladih in njihovih prvih srečanj s spolnostjo. Nepoučenost mladine in nezanimanje odraslih, ki so v igri tudi odkrito dvolični, vodi v tragedijo samomora in smrt dekleta,ki ji je spočetje novega življenja skrivnost.
Pri izbiri tega dela smo se ozrli na sodobno življenje mladih, ki jim pogosto skrivnosti spolnosti niso neznanka, skrivnosti čustvovanja pa jim večkrat povzročajo težave.

Dne: v četrtek, 26. aprila  2012
Kdaj: ob 18.oo
Kje: Linhartova dvorana Radovljica

Vljudno vabljeni!
Vstop prost!

—————————-

V ponedeljek, 16. aprila 2012 ob 18:30 uri v knjižnico A. T. Linharta v Radovljici prihaja David L. Brierley! Vsi, ki smo poslušali njegovo lanskoletno predavanje, smo bili izredno navdušeni!
David L. Brierley ima več kot štirideset let izkušenj v waldorfskem gibanju in je avtor štirih knjig. Predava povsod po svetu – od ZDA do Indije. Precej časa preživi tudi v Ljubljani, kjer je gostujoči predavatelj. Je aktiven član Fundacije Botin v Španiji, ki razvija in podpira način izobraževanja za celostni razvoj otrok in mladih ljudi, kar jim pomaga, da so samostojni, izurjeni in predani. Vse to pa prispeva k njihovemu življenjskemu zadovoljstvu in razvoju družbe kot celote.

Tokrat je za nas pripravil predavanje z naslovom:

»MOTIVACIJA in DOLGOČASJE«

Kako otroke naučiti mišljenja, čutenja in delovanja?

Predavanje o temah, ki mučijo mnoge učitelje in starše. Kako in s čim sploh motivirati otroke in mladino?
Se jih da naučiti misliti in jih ob tem vzgojiti v čuteče in aktivne ljudi?

Ponedeljek, 16. april 2012 ob 18:30 uri – Knjižnica A. T. Linharta v Radovljici.

Prevajanje v slovenski jezik bo zagotovljeno.

—————————-

V petek, 13. aprila 2012 v Radovljico prihaja avstrijski antropozofski pediater – dr. Reinhard Schwarz. Predaval nam bo o tematiki z naslovom: OTROŠKE BOLEZNI, ZDRAVJE IN ZDRAVLJENJE.

Značilno za medicino današnjega časa je tudi, da ima celo vrsto možnosti za spreminjanje, blokiranje simptomov. Že imena zdravil nam govore, da z njimi lahko nekaj preprečimo, blokiramo…Na najrazličnejše načine lahko manipuliramo z organizmom. Toda s tem zagotovo resnično ne zdravimo.

Dr. Rudolf Steiner je v tečajih za zdravnike pa tudi učitelje pojasnil posamezne odnose fizičnega, etrskega, astralnega telesa in »jaza«. S tem je omogočil razširjeno celostno pedagogiko, razširjeno celostno poljedelstvo in razširjeno celostno medicino.

V želji, da bi vam približali  pogled antopozofske medicine na  OTROŠKE BOLEZNI, ZDRAVJE IN ZDRAVLJENJE, vas vabimo na snidenje z Dr. Reinhardom Schwarzem, antropozofskim pediatrom iz Gradca.

V petek, 13. aprila 2012 ob 17.00 uri  v prostorih LJUDSKE UNIVERZE V RADOVLJICI.
(v stavbi vrtca Čebelica, Kranjska cesta 4, Radovljica)

Predavanje bo v nemškem jeziku, za prevod bo poskrbela waldorfska mamica in zdravnica dr. Mateja Lopuh. Zaželjeni so prostovoljni prispevki.

Dobrodošla so katerakoli vprašanja v zvezi z bolezenskimi stanji, ravnanjem z bolnim otrokom, o cepljenju, antibiotikih…

PRISRČNO VABLJENI !

—————————-

KAKO PRIPRAVITI OTROKA NA IZZIVE PRIHODNOSTI?  – DAVID L. BRIERLEY
IEDC – Poslovna šola Bled je 19. aprila 2011 gostila predavanje Davida L. Brierleyja z naslovom: »Kako pripraviti otroka na izzive prihodnosti?«.

Sodobna družba, ki nam ponuja mnogo izzivov, je za mnoge starše včasih tudi zaskrbljujoča. Ujamejo se v vrtincu nasprotujočih se mnenj, interesov ter globoko zasidranih družbenih sistemov. David Brierley nam ponuja roko, s katero nam lahko pomaga pri izstopu iz vrtinca.

David Brierley ima štirideset let izkušenj v waldorfskem gibanju in je avtor večih knjig.
V začetku 80-ih let je na Norveškem soustanovil univerzo za izobraževanje waldorfskih učiteljev, neodvisno inštitucijo, s finančno podporo države, ki omogoča diplomski in magistrski študij waldorfske pedagogike. David Brierley je danes predavatelj in rektor te univerze. Predava povsod po svetu, od ZDA do Indije. Precejšen del časa preživi tudi v Ljubljani, kjer je gostujoči predavatelj. Je tudi aktiven član Fundacije Botin v Španiji, ki razvija in popira način izobraževanja za celosten razvoj otrok in mladih ljudi, kar jim pomaga da so samostojni, izurjeni in predani. Vse to pa prispeva k njihovemu življenjskemu zadovoljstvu in nenazadnje razvoju družbe kot celote.

Na predavanju smo lahko prisluhnili sledeči temi:

»Kako pripraviti otroka na izzive prihodnosti?«

Svet se spreminja hitreje kot kdajkoli prej. Težko predvidevamo kakšen bo leta 2023, ko bodo srednjo šolo zaključili otroci, ki bodo letos pričeli s prvim razredom. Prihodnost nam postavlja pomembno vprašanje: kdo smo, kako bi morali živeti in kako se lahko naše energije uporabijo za dobro posameznika in družbe kot celote.

—————————-

ŽIVLJENJSKA KOMPETENCA OTROKA – GODI KELLER
IEDC – Poslovna šola Bled je 15. marca 2011 gostila predavanje Godija Kellerja z naslovom: »Življenjska kompetenca otroka«.

Kako naj vzgajam otroka, da bo kos izzivom, ki mu jih prinaša negotova prihodnost?
Največ, kar morete za otroka narediti je to, da mu privzgojite voljo do življenja in dela. Le tako bo lahko kos vsem življenjskim izzivom v vseh življenjskih obdobjih.

Toplina in izjemna rahločutnost sta le dve izmed vrlin Godija Kellerja, ki staršem, polnim vsakodnevnih skrbi, zlezeta pod kožo. Predavatelj na Fakulteti Rudolfa Steinerja v Oslu ter vodja delavnic za starše je v Sloveniji že več let dobro poznan, tako staršem kot tudi otrokom. Njegova predavanja so vedno zelo obiskana in poslušalci si ob koncu zaželimo še več. Med učitelje, starše in otroke prinaša veselje in zadovoljstvo ter nove poglede na pomen odraščanja in razumevanja vzgoje. Na nas je le, da ga spustimo v srce.

Na predavanju smo lahko prisluhnili sledečim temam:

Kaj naredi otroka močnega v njegovem življenju?
*
Kaj je razlika med kompetenco, ki jo lahko nudi šola in med
kompetenco, ki jo zahteva življenje?
*
Vsak otrok je nadarjen!
*
Kako razviti življenjsko kompetenco?

————————-

Umetnost izobraževanja – kaj potrebuje in kaj si želi (moj) otrok v šolskem obdobju?

IEDC – Poslovna šola Bled je 1. februarja 2011 gostila predavanje Jana Thiesna z naslovom: »Umetnost izobraževanja – kaj potrebuje in kaj si želi (moj) otrok v šolskem obdobju?«

Biti dober starš… Imeti otroka v dobri šoli… Družbene zahteve, povezane s tem, so danes neprimerno večje kot nekoč. Vzgojnih teorij je veliko in so si zelo različne.

Ali bodo otroci ob koncu šolanja dosegli pričakovanja staršev, družbe in učiteljev? V kolikšni meri lahko šola izpolni tudi otrokove želje? Šola, kot del vzgojno-izobraževalnega procesa, bi morala zadostiti tem pričakovanjem. V primeru nezadoščenih pričakovanj imajo vsi vpleteni svoj pogled na (ne)delovanje izobraževalnega sistema.

Danski predavatelj Jan Thiesen, ki že več kot 30 let deluje na področju izobraževanja, je človek z veliko energije in bogato paleto znanja ter izkušenj. Njegova učiteljska poklicna pot ga je vodila vse od poučevanja književnosti, zgodovine, umetnostne zgodovine in geografije preko ustanovitve waldorfske šole na Danskem do deljenja njegovega znanja v centrih za poučevanje učiteljev v Kopenhagnu in Skanderborgu. V Slovenijo ga je pot prvič zanesla na začetku 90-ih, ko je pod vodstvom violinista Miha Pogačnika pričel s sodelovanjem pri organizaciji festivala Idriart. V tem obdobju se je povezal tudi z Waldorfsko šolo v Ljubljani – z njimi sodeluje kot učitelj in predavatelj na usposabljanjih za učitelje v Ljubljani in Mariboru ter pri raznih skupnih projektih s študenti na Danskem in v Sloveniji. Od leta 2006 deluje kot svobodni predavatelj na Danskem, v Sloveniji in drugod po svetu. Je avtor večih člankov o izobraževanju v danskih tiskanih medijih ter avtor knjige Pedagogika Rudofa Steinerja.

Na predavanju je odgovoril na vprašanje, ki si dostikrat pozabimo zastaviti: »Kaj resnično potrebuje (moj) otrok?«

Sodobna hitro spreminjajoča se družba vse prepogosto poudarja zgolj intelektualni aspekt otrokovega razvoja, ki ga vsiljuje že zelo majhnim otrokom, v obdobju, ko njihov razvoj potrebuje predvsem ozaveščanje lastnega telesa in izkušanje okolja, kar predstavlja izvrstno podlago za kasnejši intelektualni razvoj, ko za to napoči čas oziroma ko je to skladno z otrokovo biološko uro.

Razumevanje univerzalnih in individualnih razvojnih mejnikov otroka, katerim smo se zmožni prilagoditi, nam omogoča, da otroci med šolanjem in ob zaključku le tega lažje dosežejo pričakovanja staršev, družbe in učiteljev.

Vstopnine ni!

VABIMO VAS NA PREDAVANJE