Otrokom ne razlagamo pomena praznika, ampak jim ga približamo z dejavnostmi in primerno ureditvijo prostora.

Pust
Otroci imajo »pustovanje« vsak dan – celo leto, kajti v vsaki igri si »nadenejo« ali zamislijo drugo masko, drugo vlogo (in ob tem potrebne rekvizite). V našem vrtcu otroke in starše vzpodbujamo, da za pusta  oblečejo preobleke, ki ponazarjajo neko osebo, za katero otrok ve kako izgleda, in predvsem KAJ DELA! Tako svojo »pustno masko« lažje vključi v svojo vsakodnevno igro. Primerna in priljubljena so tudi pravljična bitja (princeske, kraljeviči, vitezi, palčki…).

Velika Noč
V tem času veliko časa posvečamo opazovanju prebujanja narave. Poseje se žito, opazuje pojavljanje prvih pomladnih rastlin, spremlja življenje ptičkov. Seveda barvamo pirhe, pečemo velikonočni kruhek, obišče pa nas tudi velikonočni zajček

Binkošti
Na ta dan je vse v znamenju golobčkov, bele barve in v tem času skušamo še posebej poudariti pomen skupnosti (vsi otroci v skupini smo prijatelji).

Mihelovo
Tu je »glavni« sveti Mihael, ki je premagal zmaja. Otrokom v tem času ponudimo dejavnosti, kjer preizkušajo svoj pogum. Običajno že ves mesec prej režemo, tolčemo, meljemo žito in prav na Mihaelovo prvič spečemo kruh.

Praznik Svetilk
Z otroki vsako leto izdelamo svetilke in na ta dan gremo z njimi na sprehod. Zraven radi zapojemo: »Jaz hodim z mojo svetilko in moja svetilka z menoj, na nebu svetijo zvezde na zemlji pa svetimo mi. La,la, la, la……«

Miklavž
Vsako leto nas obišče Miklavž. Pripravimo mu kozarec mleka, spečemo mu piškotke. On nam običajno pusti kakšno darilo (suho sadje, kruhek, oreščke, pa tudi kakšno igračo za v vrtec), vedno pa tudi pismo v katerem vsakega posebej pohvali ali pa mu pusti kako vzpodbudno besedo.

Advent in Božič
V adventu postopoma postavljamo jaslice, izdelamo adventni venček, izdelamo darilce za starše, pečemo piškote…. in seveda otroci komaj čakajo kdaj se bo v jasli »rodil« otročiček.

Praznovanje rojstnih dni
Je poseben dogodek v vrtcu, kjer v središče postavimo otroka, ki praznuje. Starši napišejo zgodbo o otroku, ki praznuje in to zgodbo na dan praznovanja pripovedujemo vsem otrokom. Seveda ne manjka darilo, ki ga vzgojiteljica izdela posebej za otroka. Otroci kot darilo narišejo risbice, skupaj pa spečemo tudi torto.