ZGODOVINA

Prva waldorfska šola je bila ustanovljena leta 1919 v Stuttgartu v Nemčiji na pobudo lastnika tovarne cigaret “Waldorf Astoria”, Emila Molla. Ustanovil jo je profesor dr. Rudolf Steiner.

Danes deluje v 58 državah po vsem svetu že več kakor 1000 waldorfskih šol in 1500 vrtcev. Waldorfsko gibanje je največje neodvisno vzgojno-izobraževalno gibanje.

Leta 1992 je v Ljubljani pričela delovati tudi prva waldorfska osnovna šola v Sloveniji, ki se danes lahko pohvali tudi že s svojo gimnazijo. Leta 2005 je waldorfsko šolo dobil tudi Maribor in sicer kot samostojno organizacijsko enoto waldorfske šole v Ljubljani.

Starševska iniciativa za ustanovitev Waldorfske šole na Gorenjskem si prizadeva v šolskem letu 2012/2013 vpisati otroke v prvi razred Waldorfske šole na Gorenjskem.

KDO JE BIL DR. RUDOLF STEINER?

“Svet je uganka, njena rešitev pa človek!”

Začetnik waldorfskega gibanja in izredna, vsestranska osebnost. Z diplomo iz naravoslovja in doktoratom iz filozofije je poleg pedagogike postavil temelje tudi biodinamičnemu kmetijstvu, arhitekturi (pod njegovim vodstvom se je v gradbi stavb prvič pojavil železobeton) in antropozofski medicini (posameznikovo zdravje je vedno povezano z njegovo celostno biografijo, socialnim in psihološkim stanjem).

Kratek življenjepis:

17.2.1861: Rudolf Steiner se je rodil v Kraljevici na Hrvaškem, v tedanji Avsro-Ogrski

1893: napiše razpravo Filozofija svobode s podnaslovom Rezultati opazovanj po naravoslovni metodi

1913: ustanovitev Antropozofskega društva

1919: V Stuttgartu začne delovati prva waldorfska šola

1924: ureditev “biološko dinamičnega kmetijskega posestva”

30.3. 1925: umre v Dornachu v Švici